Cabernet by Enira 2008: Altul dar mereu acelasi

Este stiut faptul ca vinului rosu ii prinde bine o aerare prealabila. Fie ca folosim o carafa (mai ales in situatiile cand vinul necesita si o decantare), fie ca doar deschidem sticla de vin cu ceva vreme inainte de a o consuma, efectul unui astfel de procedeu este de cele mai multe ori usor de simtit.
Daca nu va numarati printre cititorii impatimiti ai vinului de pe acest blog sau inca nu ma credeti pe cuvant pur si simplu, am sa va rog sa incercati pe proprie piele (pardon…limba) un astfel de exercitiu. Nu este foarte greu.

Eu am facut un astfel de exepriemet cu un Cabernet by Enira, pe care l-am incercat in trei randuri la distanta de o saptamana, oferindu-i intervale de aerisire crescatoare de la o saptamana la alta (prima oara neaerandu-l aproape deloc, iar a treia oara l-am turnat in pahar dupa aproape o ora de la scoaterea dopului sticlei). Diferenta a fost cat se poate de evidenta.

Prima impresie a fost aceea a unui vin destul de intimidant si barbatesc. Vinul si-a imprumutat epitetele mai degraba din zona vegetala decat din cea a fructelor. Nasul a fost puternic, plin de arome ce aduc cu coaja de pomelo si pamantul de flori. Doar in gura te pacaleste putin cu notele de dulceata de capsuna si eventual ceva physalis. La urmatoarele intalniri vinul s-a aseazat mult mai cuminte in pahar. Asocierea cu coaja de pomelo de care aminteam se estompeaza si vinul devine mai calm si mai cald. Notele vegetale, inca sesizabile, sunt imbracate in trimiteri fructoase, din nou capsuna, dar si coacaza.

In final, se simte semnatura lui Marc Dworkin, vinificatorul celor de la Bessa Valley.


Sursa foto: vinul.ro

8 thoughts on “Cabernet by Enira 2008: Altul dar mereu acelasi”

  1. Pentru cunoscatori,pentru ceilalti pune sa beau din pahar dupa cel dau tot pe gat spun eu daca e bun.

  2. @bucur

    :)) Din pacate am epuizat stocul personal de Cabernet by Enira.
    Va trebuie sa imi mai iau.

    Zi-mi intai ce fel de vin iti place tie ca sa-mi dau seama daca ti-ar placut un astfel de vin.

  3. mare dreptate ai! vinul rosu trebuie sa respire, altfel se sufoca – la propriu. nu cred ca trebuie sa fii expert ca sa remarci asta, dar uneori e nevoie de un expert care sa iti atraga atentia ca asa trebuie sa faci :).

  4. 🙂 Asa este Zazuza. E pacat sa nu-i acorzi putin ragaz unui vin rosu dupa ce si-a asteptat ani de zile soarta.

  5. na, ca uitam: voiam sa te si rog ceva, si anume sa scrii un guest post pentru gulaschsuppe – blogul meu de food & more :). despre vin – ce vrei tu, ca stiu ca o sa scrii fain. nu ma bag sa editez nimic :D. ce zici?

  6. Zazuza,

    Cu mare placere. Cum insa e prima data cand mi se propune asa ceva am sa te rog sa-mi dai cateva detalii. Poate ai anumite asteptari sau poate ca vrei sa completam urmatoarea ta reteta cu o asociere de vin.

  7. ce ai zice sa incepem de exemplu cu o scurta istorie a pasiunii tale pentru vin? cum ai inceput? mi-ar placea sa stiu niste detalii aditionale ;). ideea ta cu asocierea de vin retetelor mele este absolut geniala, si am sa te anunt din vreme cand voi posta cate ceva, pentru a-mi da recomandarea ta! caci nu-i asa, orice masa care se respecta are si un vin bun alaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.