Bun ca un vin vechi?

Auzim adesea spunandu-se despre anumite lucruri (stiu eu care?) ca sunt la fel de bune ca un vin vechi. Ne-am pus poate atunci  intrebarea: Cat de bun e totusi un vin vechi?

Greu de raspuns. De ce? Pentru ca nu orice vin vechi e si bun si pentru ca, daca ma intrebati pe mine, mai bun decat un vin vechi nu poate fi decat unul tanar, pentru simplul fapt ca cel nou are sanse destule (daca avem suficienta bunavointa cu el) sa ajunga si vechi, pe cand cel vechi (tot daca avem suficienta bunavointa) poate fi descris doar uneori ca baubil. Nimic mai simplu, nu?

Nu, nu e simplu deloc. V-am prevenit doar la inceputul discursului meu.

In primul rand, ca sa putem continua discutia noastra, trebuie sa cadem de acord ca vinul vechi nu e intotdeauna mai bun. In realitate el, vinul descrie pe parcursul vietii sale (stiu ca intuiti deja ce) o curba precum cea a lui Gauss. El este in crestere atunci cand este foarte tanar, va ajunge apoi sa se implineasca si sa exprime tot ce stie el mai bine pentru ca, spre final sa isi incepa coborarea pana cand se duce acolo unde se duc toate vinurile cand mor (probabil ca au si vinurile Raiul lor, nu?).

Veti fi tentati sa spuneti ca nu e nimic complicat in asta si ca puteti, de acum inainte, trai cu ideea ca vinul are un apogeu la care e de preferat sa avem prilejul sa il intalnim si sa-l scoatem la un pahar, ca inainte de el nu era neaparat un vin rau, dar ca ar fi putut spune mai multe si ca, dupa acesta, fara a fi nici acum neaparat rau, veti spune despre el ca ar fi fost ceva mai bunicel candva.

Partea complicata vine de la faptul ca linia curbei despre care va povesteam cateva secunde mai devreme nu este universal valabila pentru toate vinurile. Putem avea vinuri care ajung la apogeu inainte ca altele sa deschida bine ochii cum, la fel de bine, putem avea vinuri trecute de varsta maturitatii in timp ce altele, de aceiasi varsta, abia isi intra in forma. Stati! Am zis cam acelasi lucru, nu? Nu-i nimic! Ati prins voi ideea.

Ca sa putem intelege de unde pot veni aceste diferente, trebuie sa vorbim macar doua cuvinte despre invechirea vinului in general.

Ei bine, acest proces de invechire, poate fi sintetizat ca fiind nimic altceva decat un incet proces de oxidare. Nu trebuie sa uitati (sau sa aflati daca nu stiati) ca tot oxidarea este cea care transforma vinul intr-un lichid plictisitor si anost sau chiar in otet. E important asadar ca aceasta sa aibe loc cat mai lent si mai controlat cu putinta.

Atat in cazul vinurilor albe, cat si in cea a vinurilor rosii aciditatea joaca un rol important. Ea are practic rolul de conservator al vinului si mai cu seama al prospetimii acestuia. E important asadar ca vinul sa fie inzestrat cu suficienta aciditate pentru a avea o viata cat mai lunga.

V-am povestit despre evolutia culorii vinurilor odata cu inaintarea in varsta in cateva din episoadele video de la InVinoTV, desi acum episoadele nu mai sunt accesibile vizualizarii, n-am sa mai revin asupra acestui detaliu. V-am spus parca tot atunci si despre faptul ca un continut generos de zahar asigura si el premisele unei invechiri mai indelungate asa ca, nici asupra acestui aspect nu insist mai mult.

Un detaliu cel putin la fel de important ca cele mai devreme amintite este acela legat de intensitatea aromelor si a complexitatii vinului. De aici se naste intrebarea sau putem capata raspunsul la intrebarea daca vinul nostru are suficienta forta, arome si tanini ca sa merite a fi invechit. Este posibil sa ne intalnim cu vinuri rosii (de cele mai multe ori)  cu un  bagaj de tanini generos si cu suficient fruct care sa promita o invechire promitatoare. Sa nu fiti dezamagiti daca, odata cu trecerea anilor, acesta isi va atenua mult din fructuozitate caci ar putea castiga si dezvolta o serie de alte arome pe care doar un vin invechit le are. Sa nu va asteptati insa sa obtineti acest efect de la orice vin. Multe vinuri (unele chiar destul de scumpe) sunt facute anume pentru a fi baute tinere si ar fi pacat sa nu procedam astfel.

Ca sa complicam discutia in acest moment si mai mult, intervine in miezul problemei noastre si gustul fiecaruia. Exista persoane care apreciaza la un vin fructuozitate si este clar ca acestia si-ar dori sa se intalneasca cu el in prima perioada a vietii, cum exista fani ai buchetului complicat, greu dobandit dupa ce vinul petrece ani buni si nu in orice conditii, captiv in sticla.

Simt ca discutia o ia usor pe panta lucrurilor mai abstracte, mai putin palpabile asa ca, dati-mi voie sa sintetizez putin discutia noastra si sa va prezint un grafic pe care l-am facut pentru a facilita intelegerea evolutiei unora din cele mai cunoscute sortimente de vinuri.

Daca va intrebati de ce nu am adaugat in grafic nici un vin romanesc, am sa va raspund sec ca poate o voi face in viitorul apropiat. Trebuie sa stiti insa ca atunci imi va fi mult mai greu caci oferta de la noi e neuniforma si oarecum imprevizibila.

 

35 thoughts on “Bun ca un vin vechi?”

  1. Invechirea vinului este intr-adevar un subiect foarte interesant, complex si dificil de sintetitzat intr-o postare. Felicitari pentru efort!
    La vin, asa cum ai spus si tu, nu poti compara doua vinuri vechi pentru ca intotdeauna conditiile in care au fost tinute sunt diferite. Uneori, in mod bizar, chiar doua sticle care au stat una langa alta evolueaza diferit in functie de o multitudine de variabile, cum ar fi de exemplu densitatea dopului ca sa o numesc pe prima care imi vine in minte. Daca vorbim de conditii diferite de pastrare, atunci e ca viata omului: unele se maturizeaza mai repede si chiar devin de nebaut datorita conditiilor dificile (temperatura, umiditate, pozitionare, trepidatii, etc.), iar altele pot imbatrani frumos, ajungand la varste matusalemice.
    Discutia despre imbatranirea vinurilor e la fel de plina de variabile ca cea despre imbatraniarea unui om: unii (unele) imbatranesc frumos altii nu…Sunt cateva ingrediente care asigura (teoretic) o invechire frumoasa a vinului? Da. Va evolua acesta intotdeauna in acea directie? Nu.
    Cred ca un exemplu excelent (si celebru) este Cheval Blanc din 1947, un vin considerat din start ca avand defecte, atipic, produs intr-un an ciudat, dar care cu varsta a evoluat in ceva sublim:
    http://www.slate.com/articles/life/drink/2008/02/the_greatest_wine_on_the_planet.html

  2. Dan,
    Sincer, am inceput acest articol putin invers decat l-am scris. Mi-am dorit sa fie simplu si am inceput cu graficul, care nu mi-a fost foarte greu sa-l fac caci exista materiale si exemple suficiente pe aceasta tema.

    M-am gandit apoi ca un astfel de grafic fara sa scriu 2-3 cuvinte ar fi nepotrivit.

    Mi-am dat seama ca discutia s-ar lungi si ca e atat de greu sa generalizezi asa ca m-am oprit doar asupra unor detalii, cred eu, mai semnificative.

    Frustrarea cea mai mare cu care am ramas dupa scrierea acestui articol este data de dificultatea sintetizarii intr-un astfel de grafic al vinurilor romanesti. Putem generaliza si pune la olalta un CS Hyperion de exemplu cu unul de Tohani sau o feteasca Beciul Domnesc alaturi de oricare alta?

  3. @Cosmin,

    Mai mult pe baza catorva articole asemanatoare citite si mai putin pe experiente proprii.

  4. @Cosmin

    Cel mai vechi a fost o tamaioasa din 1954 (se intampla in timpul unui curs la agronomie, eu nu prea ma risc cumparand astfel de vinuri), cel mai notabil (si aici ma refer strict al impactului emotional daca pot spune asa) un Barolo din 83.

  5. Atunci da-mi voie sa fac o remarca si sa zic ca nu e prea bine documentat chartul.

    De ex Chateauneuf du pape e de obicei bun de baut in primii 2-3 ani de la lansare, apoi se inchide si se dechide din nou dupa 7-8 ani pentru a se mentine pe acest platou 10+ ani. Ch de Beaucastel 1989 sau 1990 sunt pline inca de arome primare desi au 22+ ani.

    Ch Pavie Decesse St Emilion din 1990 mustea de fruct inca si nici macar nu e neaparat un producator emblematic. In graficul tau St-Emilion nici macar nu rezista 20 de ani.

    Ch Filhot Barsac Sauternes 1975 era viu si cu potential enorm de viata in continuare anul trecut cand l-am baut. In graficul tau Sauternes nu apuca 30 de ani. Sauternes-urile, majoritatea, sunt vinuri care rezista lejer 80-100 de ani.

    Rioja Gran Reserva am baut Castillo de Ygay 1978 si era viu si plin de fructe rosii. In graficul tau Rioja Gran Reserva e mort pana in 20 de ani.

    Putin mai multa documentare ar fi binevenita.

  6. @Cosmin,

    Un astfel de grafic nu va putea niciodata include exceptiile (si nu vreau sa zic ca toate exemplele tale erau unele).

    Am incercat o generalizare cu riscul asumat de a starni astfel de reactii.

    Sunt sigur ca vei putea sintetiza toata discutia asta intr-un grafic mai bun. Eu nu pot decat sa ma bucur ca te-am abitionat sa il faci (daca se va intampla acest lucru evident). Cele bune! 🙂

  7. Alin nu am sa fac nici un grafic. Daca tu ai avut initiativa sa scrii articolul tu ar trebui sa te fi documentat mai bine. Nu am sa-ti fac munca in locul tau.

  8. @Alin Corect, e dificil si frustant de sintetizat si oricum aproape imposibil de cuantificat sau catalogat acest domeniu.
    Cosmin ne-ar putea lamuri ma bine relativ la subiect, dintre noi care scriem despre vin pe plaiuri mioritice, cred ca a trecut prin cele mai multe vinuri vechi.
    Si stai sa vezi ca nu cred ca a citit inca Ciprian postarea..:)

  9. @Cosmin

    Pot sa traiesc cu chestia asta. 😀

    @Dan,

    Pai sa-l sterg inainte sa-l citeasca Ciprian ca cine stie ce mai iese :)).

  10. Gata, m-am trezit si eu :))

    Ok, hai si cu parerea mea acum, dar cred ca cei mai multi o stiu deja. Tind sa-i dau dreptate lui Cosmin in acest caz. Incercarea de a face un grafic privind potentialul de invechire al vinurilor este oarecum inutila, pt ca nu poti generaliza in cazul acestei bauturi imprevizibile. Exista o gramada de exemple care, de-a lungul existentei lor, au dat peste nas celor care s-au aventurat sa-si dea cu presupusul asupra evolutiei lor. E de ajuns sa va uitati pe cellartracker si sa vedeti cum au evoluat multe vinuri declarate moarte de catre Parker, sa zicem.

    Si asta pt ca, din pmdv, unul dintre aspectele cele mai importante este variatia la sticla. Chiar daca azi nimeresti un exemplar prost, e posibil ca maine sa dai peste acelasi exemplar, in stare excelenta. Deci, cum il mai bagi in grafic atunci? 🙂 Nu prea merge.

    St. Emilion si Pomerol pot mult mai mult, in functie de vintage, chiar daca sunt preponderent formate din Merlot. O sa vedeti ca cei mai multi spun ca Merlot nu are un asa mare potential de invechire. Ei as, oare cate St. Emilion-uri din 1970, 1989 sau 1990 au baut respectivii? 😀 Am baut un Grand Mayne din 1986, un an dezastru pt St. Emilion, si avea inca destul fruct, aciditate si inca ceva tanini. Vinurile dulci gen Tokay, Sauternes sau Riesling Auslese pot rezista fara probleme cel putin 30 de ani, unele ajungand pana la suta fara a transpira prea tare. Nomal, depinde de vintage, de producator, etc. Ideea este ca se poate ajunge la niste limite pe care nici nu le poti visa, pt ca de aceea e vinul o bautura atat de apreciata.

    Cu ce iti dau dreptate 100% este ca, intr-adevar, pt a aprecia un vin vechi trebuie sa ai gustul calibrat pt asa ceva. Trebuie sa dai la o parte tot ce stii despre un vin tinerel si sa il judeci pe cel matur din cu totul alte considerente.

    Deocamdata atat, daca imi mai vin idei, va anunt :))

  11. Multumesc Ciprian! Apreciez onestitatea, dar mai ales diplomatia mesajului tau.

    Un astfel de grafic nu poate fi decat orientativ. Asta e un lucru cert atat pentru cel facut de mine cat si pentru altele asemanatoare, care m-au inspirat in realizarea lui si care coincid in mare masura cu acesta.

  12. Si intorcandu-ma la grafic, trebuie sa spun ca cea mai tricky dintre toate este incadrarea Burgundiei 🙂 La o zona atat de diversa, este aproape imposibil sa incerci sa prevezi evolutia vinurilor de aici. E ca si cum ai incerca sa lovesti o musca cu un baros. Cred ca Burgundia este cea mai imprevizibila zona, alaturi de Rioja. Un Grand Cru de la un producator bun poate rezista fara probleme vreo 30-40 de ani. Un Premier cru poate ajunge la 20 de ani si, intr-un an bun, chiar si un amarat de village poate atinge astfel de cote.

    Si, la sfarsit, sa nu uitam de inca un amanunt extrem de important: provenienta. Sunt multi care au dat de vinuri vechi moarte pt ca le-au luat fara a-si da prea mult interesul sa faca o investigatie a surselor de provenienta. Ultimul exemplu evocator din blogosfera este cazul acelor Riesling-uri vechi de la Geiben, incercate de George. Un producator cvasi necunoscut, dar una e sa iei vinurile resp direct de la crama si una e sa le iei de pe rafturile unui super market sau din alte surse indoielnice…

  13. @Ciprian, Burgundia este singura zona prezenta in graficul meu de 2 ori (o data pentru vinuri albe si o data pentru rosii). Mai mult de atat n-am putut sa fac :))

  14. Alin, eu cred ca specialistii ar trebui sa scoata Burgundia din astfel de grafice :)) Este mult prea complexa zona pt a face generalizari

  15. @Ciprian, vrem nu vrem, fiecare din noi mai face uneori generalizari mai mult sau mai putin inspirate. Ramane la latitudinea fiecaruia sa inteleaga ce sa faca cu informatia respectiva.

    Ca sa mai scap de o grija, am sa spun acum ca m-am interesat si nu exista Raiul vinurilor asa cum am spus in text =))

  16. @Ciprian Corect, Burgundia e un mare semn de intrebare, mai ales pe recoltele vechi…asta o stiu si eu din auzite..:))
    Multe sticle care nu pot fi baute, dar cand dai de una buna e elixir..:) Sunt prea multi factori la Burgundia care trebuie luati in seama, mai ales pe recoltele mai vechi. Ca sa nu mai vorbim de atomizarea productiei care face extrem de dificila identificarea vinurilor cu potential…
    Avertisment: Parere de neavizat autodidact…:))

  17. Fiecare isi face “graficele” in functie de ce a incercat pana acum, din teorie putem usor incadra de ex. Madeira la +150 yrs. Sa nu mai zic de celebrele vintage charts. Trebuie sa recunosc ca nu-s de mult timp in bransa si in acelasi timp bugetul meu e limitat cand vorbim de vin – si de aici discutiile fara sfarsit despre raporul calitate/pret (poate ar fi bine sa punem pretul inaintea calitatii in acest raport). Subliniez si eu partea de achizitie direct de la producator – mai ales pentru Romania, careia i-as fi facut si ei un rand…acolo jos: max. 8-9 ani, exclus Beciul Domnesc, Cotnari, etc 🙂
    Cum a fost Tamaioasa ’54? Ce aciditate, zahar si impresiile tale? Pietroasa inca are vreo 25 de sticle din ’42 la tezaur, dar nu cred sa fie accesibile cuiva, indiferent de oferta.

  18. @berbecutio,
    Era ca o batranica care mai unta din cand in cand unde isi pune ochelarii, dar niciodata povestea pe care o spune.

  19. Vintage chart-urile sunt si ele doar o generalizare a calitatii unei recolte. Am incercat destule vinuri din ani considerati dezastruosi si ghiciti ce? Vinurile erau mai mult decat ok. Si situatia opusa este valabila: un an in general considerat bun, nu-ti garanteaza un succes uniform pe toata linia – vezi cazul lui 2007 la noi, umflat mediatic dar departe de a fi excelent in realitate.

    Ideea este ca-i cam aiurea sa cumperi exclusiv pe baza unor astfel de informatii. Mai bine mergi pe mana unor producatori despre care stii ca scot vinuri ok, indiferent de an. E mai sigur asa.

  20. daca e cineva interesat am si eu o sticla de cabernet saugvinon din 1982 si o sticla de merlot din 1976. amandoua sunt de vanzare. ptr poze si alte detalii ma puteti contacta pe email cumziceu@yahoo.com

  21. @florin,

    Eu personal nu sunt interesant, dar zi-ne totusi cateva detalii despre ele si poate este cineva amator de asa ceva.

    Trebuie sa stii insa ca, asa cum scriam si in text, mai vechi inseamna doar uneori mai bun.

  22. nu stiu ce sa va spun mai multe. sticlele de vin le-am primit de la tatal prietenei mele.. eu am o colectie de vinuri micuta(colectie este prea mult spus) 20 sticle dar nu vechi.. astia sunt singurele care le am asa vechi. vinul imi place.. dar cred ca valoarea acestor sticle este prea mare ptr a fi consumate ( cel putin de mine, un necunoscator) si de aceea cred ca cea mai buna alegere este aceea de a le vinde. tin sa mentionez ca tatal prietenei mele detine o crama si se duce prin fel si fel de tari la prezentari de vinuri si ma gandesc ca nu sunt chiar cele mai ieftine posibile. ptr cei care vor poze ma pot contacta pe adresa de mail cumziceu@yahoo.com.

  23. Buna, mie mia plăcut enorm contradictiile din discuția voastra, pare a fi o debatere profesională la tema vinurilor, dar vreau sa va zic ca deobicei aceste întrebări despre vinuri si le pun nu experții ci persoane nestiutoare, ca mine. Eu am citeva vinuri simple diferite pe care nu este indicat termenul de valabilitate si uneori nici anul fabricarii si eu nu as vrea sa le arunc sau sa ma intoxichez cu ele, de aceea am si căutat răspuns la întrebarea dacă cu anii vinul devine otravitor?
    Sper ca măcar cineva miar putea răspunde la aceasta întrebare, iar eu va multumesc anticipat 🙂

  24. Am uitat sa zic ca apreciez mult lucrul tau alibus, nu e ușor deloc sa scrii un articol la o tema atit de mare si diversa, graficul pe care lai făcut e un pas înainte in ajutorul celora care nu pricep deloc in vinuri si poate nici nu au nevoet sa știe mai multe…

  25. In primul rand, multumesc pentru vizita si pentru aprecieri. De foarte putine ori vei intalni scrisa data expirarii pe sticlele de vin. Daca nu ma insel, in Rep. Moldova legea prevede asa ceva, in general, vei gasi eventual niste recomandari in acest sens. Nu se pune oricum problema de a deveni otravitor. Vinul are pur si simplu o evolutie, ajunge la potential maxim si apoi incepe declinul devenind mai putin interesant sau chiar dezagreabil (depinde insa de vin).

  26. Salut Emil,

    Eu unul nu detin o asemenea lista. Am vazut insa, nu de putine ori, vinuri (de vinoteca) romanesti ce se vand la preturi astronomice privind prin prisma calitatii lor. Eu unul le prefer pe suratele mai noi … de dupa 2000 sa zicem. Daca ai insa o recomandare in acest sens, o asteptam cu nerabdare.

    Cele bune!

  27. Buna seara,
    Vreau sa fac o mica colectie de vinuri din 2010, anul in care s-a nascut fiul meu, si sa i le pastrez pana la 20-25 ani. Imi puteti spune ce soiuri romanesti as putea pastra o perioada atat de indelungata?
    Multumesc frumos!
    Bogdan Barbu

  28. Binete !
    Nu sunt de loc un cunoscător în vinuri dar vreau sa fac un cadou special cuiva drag și mă gândeam sa îi iau niște sticle de vin din anul nașterii lui 1975.
    Ce mă sfătuiți sa iau de cam 1000-1200 euro ?
    sv10bob@yahoo.com
    0744794696
    Mulțumesc mult !!!

  29. @Bogdan B Nu sunt foarte multe vinurile care sa reziste atat. In Romania, comentariul asta e cu atat mai adevarat. Iti zic asta desi si eu am avut ganduri similare relativ recent.
    Daca chiar vrei sa faci acest experiemnt totusi, sfatul meu e sa incerci fie cu un vin alb dulce fie cu unul rosu extractiv (ambele sa fie de calitate).

    @Bogdan A Nu stiu daca mai este de actualitate intrebarea ta, am sa-ti raspund totusi ca eu unul as prefera sa primesc in locul unui vin de calitate indoielnica din anul nasterii mele unul dintr-un an de recolta bun. Daca insisti pentru 1975, anul a fost excelent pentru Brunello di Montalcino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *