Brunello di Montalcino – Degustare de grup

Aseara (20.V.2010) am redescoperit, alaturi de ceilalti amici ai vinului unul din vinurile intaliene care se bucura de foarte mare publicitate. Este vorba, cum poate ati intuit, de Brunello di Montalcino, una din emblemele incontestabile ale Toscanei si poate destinul suprem al stugurilor Sangiovese.

M-am folosit de verbul a descoperi la inceputul acestui text pentru faptul ca, avand in fata patru exponate ale acestui vin, am cazut de acord cu totii ca avem de-a face cu o specificitate comuna peste care insa, fiecare vin a reusit sa astearna cate o amprenta personala. Pe langa specificitatea de care ziceam, vinurile au mai impresionat si printr-o extraordinara versatilitate. Am facut foarte bine ca, pe langa aerarea pret de patru ore a vinurilor, am pastrat fiecare vin in pahar pana la sfarsitul intalnirii pentru ca, vinurile parca nu incetau sa isi desvaluie noi si noi atribute pe care nu le-am fi putut intui de la inceput.

Este deci cazul sa va prezint vinurile…

Donatella Cinelli Colombini 2004, alc. 14%: Culoare usor brumarie; nas argilos, uleios, coafat cu ceva cacao; gust condimentat cu chimen, anason si vanilie; taninii sunt destul de puternici si acopera tot cerul gurii; lasa in postgust un usor iz de creion ascutit.

Col d’Orcia 2004, alc. 14%: Culoare intensa; nasul pare putin stropit cu cerneala si invaluit in izuri de coaja de copac si cetina de brad; in gura vinul se simte corpolent, plin de imbratisari de piele si grafit; Postgust amblu ce prinde personalitate cu un usor iz de levantica si ciuperci (hribi).

Alessandro III 2003, alc. 14%: Intens colorat; nas puternic, sustinut de tonuri de scortisoara, curmale si prune, parca si ceva feriga; dealtfel, latura fructuasa este mai proeminenta ca la toate celelalte vinuri; aceasta afirmatie este sutinuta si gustativ pentru ca in gura visina si cireasa sunt prinse intr-o rama discreta de martipan.

Bartoli Giusti 2003, alc. 13,5%: Nasul aduce putin cu vopselurile in ulei peste care se simte o amprenta de cireasa; in gura, pe langa striatiile vanilate se mai simte o invaluire de lemn dulce si cafea; postgust lung, cu parfum de rodie.


Vinurile au fost relativ asemanatoare calitativ, cu toate astea, prin prisma gusturilor mele, un clasament ar arata astfel:

1. Donatella Cinelli Colombini 2004
2. Alessandro III 2003
3. Col d’Orcia 2004
4. Bartoli Giusti 2003

4 thoughts on “Brunello di Montalcino – Degustare de grup”

  1. Nu prea inteleg de ce toate brunello au preturi atat de mari. Practic nu exista vreo unul sub 100 de lei

  2. George,

    Cam pe aici am ajuns si noi cu discutia. Vinurile au fost foarte bune, fara discutie, dar oare sunt cea mai buna investitie la banii astia? Cine stie?

  3. Păi dacă e să ne gândim numai la faptul că niciun Brunello nu poate părăsi crama mai devreme de 5 ani de la recoltă…. ăsta e un efort financiar considerabil pentru un producător, nu crezi? Depozitare, blocarea butoaielor, cash flow super lent.

    În plus mai este arealul extrem de restrâns şi marketingul extrem de eficient, chiar şi în ciuda problemei de acum câţiva ani cu amestecul de alte soiuri în Brunello.

    Dar parcă tot e cam scump… Am găsit, însă, şi Chianti Riserva pe la 250 de lei. Chianti!

  4. Binenteles ca toate eforturile de care zici influenteaza pretul la care poti achizitiona un Brunello. Dupa cum observam pe pielea noastra il influenteaza chiar foarte mult.

    Cat despre acel Chianti, e foarte probabil sa nu-l incerc in viitoarul apropiat :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *