Astica – Cuyo 2007

Astazi a fost prima data cand am incercat sa folosesc o fisa de degustare. De ce spun am incercat? Pentru ca oricat de simplu ar parea, ei bine hartia aia de langa paharul meu m-a intimidat putin. Marturisesc ca au mai fost dati cand luam notite, insa asta se intampla de obicei cand eram la ore si vroiam mai degraba sa-mi amintesc despre ce vin este vorba si nu insistam atat de mult in detaliile specifice unei astfel de fise.

Placerea pe care ti-o produce un vin este de cele mai multe ori suma a caracteristicilor vinului si a imprejurarilor in care il bei. De aceea sa spui despre un vin ca iti place sau sa incerci sa transcrii ce citesti intr-o gura de vin pe o foaie intr-un format relativ standardizat este cu totul altceva.

Cu toate astea am incercat si foarte probabil o sa repet experimentul si pe viitor. Pentru moment insa am sa las fisa deoparte si am sa va spun doua vorbe care imi sunt oarecum mai la indemana.

Sunt tentat sa numesc acest vin ca un drum accesibil catre exotism. Accesibil, e lesne de inteles de ce. Pentru ca daca ar fi costat foarte mult poate ca mi-as fi amintit cat am dat pe el. Exotic? De ce nu? Mi s-a parut interesanta combinatia intre soiul port-drapel al Argentinei, si anume Malbec, si un soi relativ mai comun in Europa, Tempranillo. Combinatie de la care am retinut in primul rand nasul puternic flori (exotice?!?) si de pruna , aroma ce persista de altfel si in gustul vinului acoperita insa usor de taria alcoolica a lui.

Un singur lucru mai adaug despre acest vin si anume ca numele Astica inseamna de fapt floare in limba nativa indiana a triburilor ce au trait in locurile de unde vine acest vin.

5 thoughts on “Astica – Cuyo 2007”

  1. O gama faina au argentinienii, la un pret mai mult decat accesibil (15-20 de lei / sticla). Concurenta serioasa pt producatorii autohtoni, la palierul asta de preturi. 😉

  2. Exact. Despre asta e vorba. Poate exotic e un termen putin exagerat, dar avand in vedere ce primesti la banii astia (18 RON pe evinoteca.ro) il recomand cu caldura.

    Singura chestie care m-a deranjat putin la vin este alcoolul de pe final care ii strica putin echilibrul.

  3. Da, se simte continutul mai ridicat, cred ca era undeva la 13-13.5 “taria”; eu am baut un Malbec de la ei si pe final “mitilicu'” isi facea simtita prezenta, un pic mai agresiv. O fi de la soare sau de la pampas ?! 🙂
    …………………………………
    (inca ceva, nu reusesc sa postez comentarii in alt mod decat cel anonim, nu ca ar fi asta vreo problema majora, dar nah’ sa stii uneori cine (poate) te si mai injura 🙂 )
    Florin (dar nu piersic)

  4. Cand sa-l mai incerc si p-asta? 🙂

    Citesc multe bloguri, articole, carti despre vinuri. Insa fara sa le si incerci…parca nu are farmec.

    De-aia vreau sa va intreb. Cum va alegeti vinurile? Cum ai ajuns la acest argentinian, de exemplu?

  5. @Florin

    Legat de problema constatata de tine mi-au mai spus si altii acelasi lucru :(. Nu am reusit inca sa gasesc o solutie mai buna decat sa recomand utilizarea optiunii nume/adresa URL la care partea de Adresa URL poate ramane necompletata.

    Spune-mi te rog data viitoare cand incerci daca merge.

    Multumesc

    @Nicusor

    Nu am o regula anume. Uneori merg pe recomandarile de pe unele site-uri/bloguri sau ale unor prieteni, alte ori (cum e cazul de fata) din pura curiozitate, care ma loveste in fata raftului de vinuri. Uneori pot aparea si deceptii evident, dar treci si peste astea.

    Personal, sunt in momentul cand inca mai sunt soiuri pe care nu le-am incercat asa ca, marturisesc ca de fiecare data sunt tentat sa incerc soiuri noi … si asta e un alt criteriu.

    Nu stiu daca raspunsul meu ti-a fost de folos , dar te mai astept pe aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *