Am fost din nou pe valea Ronului (degustare de grup)

Binenteles ca si de aceasta data este vorba de o vizita facuta prin intermediul unor vinuri produse in aceasta zona. Vinurile, 7 la numar, au reprezentat fiecare cum a putut mai bine particularitatile arealelor din care au provenit, fie ca acesta a fost Gigondas sau Chateauneuf, sau mult mai generalistul Cotes-du-Rhone.

Eu le-am vazut asa:

1. Cotes-du-Rhone Grenache-Syrah 2008 Famille Castel 13% alc.: Nu e foarte intens colorat, ci usor caramiziu; nasul, usor mentolat, aduce cu el iz de fructe rosii; gura e simpla, usoara, cu note vag vegetale. (79 puncte)

2. Domaine Durieu 2010 Cotes-du-Rhone, 14% alc.: Rubiniu, aprins; inzestrat cu nas carnos, ce imprumuta o nota fina de cacao; gura tinereasca are taninurile ferme si destul de dure, promite insa o evolutie frumoasa; tot gura are in ea note vegetale, condiment si ceva grafit (84 puncte)

3. E. Guigal Cotes-du-Rhone 2007, 14% alc.: Nas elegant, ce combina scortisoara cu dafinul si cu alte cateva condimente; corpolenta e peste medie; condimentele revin si in gura, mai ales sub forma de cimbru; simtim si ceva alune de padure; final mediu (86 puncte)

4. E. Guigal Saint-Joseph 2009, 13% alc.: Frumos colorat; nas elegant, cu parfum de coacaze, cirese si gem de prune; e bine echilibrat, elegant si dezvolta in gura aroma de magiun; fara a avea o intensitate aromatica deosebita, da dovada de stil. (87 puncte)

5. Montirius Vacqueyras 2010 Ganiques 14.5% alc.: E un vin biodinamic, inzestrat cu nas intens si interesant, plin de note dulcege de ciocolata si fondante; gura are in ea fructe rosii (visina); e relativ simplu si o idee mai rustic. (83 puncte)

6. E. Guigal Gigondas 2009, 14.5% alc.: Nas complex, degaja cacao, lemn dulce si mure; alcoolul e bine incorporat, iar taninurile sunt tinere, dar fine; in gura, alaturi de cirese, revin murele; final lung. (90 puncte)

7. Domaine Durieu Lucile Avril 2006 Chateuneuf-du-Pape, 15% alc.: Nas deosebit de atragator; combina romul cu afinele si ciocolata, de aceea ai tentatia sa te astepti la ceva mai dulce decat vei descoperi in gust; corpolent si bogat in arome de dulceata de cirese amare, smochina, piele, cafea si bacon. (92 puncte)

Clasamentul a fost urmatorul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *