Agiorgitiko 2008 – Boutari

Despre soiul Agiorgitiko v-am mai povestit fugitiv cu ceva vreme in urma. El este, dupa spusele unora, exprimarea cea mai nobila dintre varietatile grecesti si il puteti cel mai adesea gasi in vinurile produse in zona Nemea.

Am avut bucuria sa redescopar, desi la un cu totul alt nivel, notele de violete care ma surprinsesara oarecum prin abundenta la primul vin incercat din acest soi, Dar sa nu ne grabim si sa incepem cu inceputul.

In primul rand, trebuie spus ca Boutari a fost numita recent Winery of the Year de catre publicatia Wine & Spirits Magazine, un premiu asemanator fiindu-i atribuit si in anul in care a fost produs vinul despre care vorbim azi, de data asta fiind vorba de European Winery of the Year  oferit de Wine Enthisiast. Asta nu inseamna ca ma impresionez prea usor cand aud asfel de lucruri, ceea ce va recomand sa nu faceti nici dumneavoastra, dar sper sa va fi trezit cu asta putin interesul asupra producatorului grec, pe care sunt sigur ca il veti regasi, fara prea multa greutate, pe raftul magazinelor de prin statiunile grecesti daca veti merge in concediu pe acolo.

Revenind totusi la subiect, va mai spun ca vinul e initial timid, nasul domol naste ecouri ce seamana cu ciresele si fructele de padure (mai degraba cele rosii). Taninii sunt destul de fermi, cu toate astea, vinul are o finete ce merita remarcata. Descoperim odata ce gustam vinul aromele de violete de care ziceam si ceva trimiteri catre zmeure. Finalul mediu mentine latura fructata vie. (79 puncte)

Leave a Reply

Your email address will not be published.