ABC-ul unei degustari reusite

Mi se intampla foarte des in ultima vreme sa mi se adreseze intrebari despre vin. Am intalnit persoane care nu cunosc foarte multe despre acest domeniu, nu ca asta ar fi vreo rusine, si vor sa afle mai multe despre bautura vin in sine si despre alte lucruri ce tin de ea. Nu ca eu as fi mare specialist, dar de multe ori ma bucur sa pot sa le raspund la toate aceste intrebari.

Una dintre intrebarile frecvente este legata despre cum se desfasoara si ce presupune o degustare de vinuri.

Sunt sigur ca, daca veti dori sa aflati mai multe detalii despre acest lucru, nu va va fi prea greu sa le gasiti. Exista specialisti ce au scris materiale vaste despre asta. In ciuda acestui lucru, m-am gandit sa vin putin in intampinarea celor curiosi sa afle cate ceva despre degustarea unui vin si sa va spun azi care sunt cateva din regulile ce trebuiesc respectate de participantii la astfel de evenimente.

Atentie la mirosurile straine

Ne place tuturor sa simtim mirosul unui parfum bun. Cu toate astea, atunci cand mergem la o degustare, e bine sa nu exageram cu parfumul sau cu aftershave-ul. Acest lucru nu ar face decat sa distraga atentia olfactiva (a voastra si a celorlalti participanti) si sa va ingreuneze perceperea mirosului din vin. Acelasi lucru este valabil si pentru mirosul de tututn.

Asigurati-va ca veti avea parte de o iluminare buna

Este esential pentru a va putea face o idee corecta asupra aspectului vinului.

Liniste si disciplina

Vorba multa … saracia omului. Credeti sau nu, dar chiar si glumele voastre bune ar putea deranja pe cineva care incearca sa se concentreze asupra unui vin. Mai mult, este imperios necesar sa nu incepeti sa discutati si sa va exprimati parerile despre vin, cel putin nu inainte ca toti participanti sa isi faca o impresie corecta. Discutiile din timpul degustarii v-ar putea influenta sau i-ar putea influenta pe ceilalti participanti, iar asta nu ar face decat ca concluziile sa nu mai fie cele corecte. Veti avea suficient timp sa discutati si sa faceti comparatii de opinii la final.

Luati notite

E bine sa notati parerile despre un vin. Astfel, veti evita sa omiteti vreuna din impresiile pe care vinul vi le-a lasat si veti putea mai usor urmari evolutia in timp a acestuia.

Scuipati

Stiu, parintii ne-au invatat ca nu e frumos sa scuipam. Totusi, mai ales atunci cand este vorba de un numar mare de probe, e de preferat sa nu inghitim vinul. Simturile obosesc destul de repede si in plus degustarea nu trebui confundata cu o bauta.

Judecati corect un vin

Nu va lasati indusi in eroare de fructuozitatea si aromele unui vin fara a judeca si calitatea acestora sau maturitatea vinului. Nici pretul nu ar trebui sa va influenteze prea mult, veti fi bucurosi sa descoperiti surprize placute si la preturi decente.
Un vin poate fi sau nu pe gustul vostru, dar asta n-ar trebui sa afecteze prea mult concluziile despre calitatea lui.

Paharul corect

Paharele trebuie sa fie spalate si curatate cu grija. Urmele sau mirosul de detergent de vase trebuiesc insa tinute la distanta de paharele dumneavoastra. La fel de important este folosirea unor pahare corecte. Nu zic sa folositi tipuri diferite de pahare pentru fiecare soi, dar nici sa folositi pahare de tip sonda sau pahare de plastic. Paharul de vin trebuie sa aibe intodeauna picior, pentru o manuire mai buna, dar mai ales pentru a evita murdarirea peretilor si incalzirea vinului prin contactul cu mana. E bine deasemenea sa evitam paharele cu borduri proeminente sau cu gravatii sau insemne pe el.

Degustare placuta!

Credit foto.

2 thoughts on “ABC-ul unei degustari reusite”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *