25 de vinuri, o singura seara

Seara trecuta a reprezentat una din cele mai interesante experiente din viata mea de degustator neautorizat. Am avut onoarea ca, impreuna cu ceilalti prieteni ai vinului (Mihnea, Ionut si Dana, din pacate Radu nu a putut veni), sa luam parte, alaturi de oameni cu o experienta vasta in domeniu precum domnul profesor Viorel Stoian, Constantin Croitoru, Liviu Grigorică sau Cătălin Galan, dar si de Cezar Ioan şi Valentin Ceafalău de la Vinul.ro, Ghenadie Bobeică, Mark Dworkin şi Mircea Niculescu de la WineRo, Razvan Jurca, plus Cezar Filip şi Doru Pencea de la Ginger la o degustare in orb in care au fost incluse 25 de vinuri de import, cu preturi cuprinse intre 40 si 130 RON.(Vinurile au fost impartite in trei grupe, in functie de pret astfel: 40 -60, 60- 80 si 80 -130.)Asa cum sade bine unei degustari oarbe, a trebuit sa ne exprimam parerile (mai exact sa completam cate o fisa de degustare pentru fiecare vin) inainte de aflarea identitatii vinurilor. Din acest motiv, toata aceasta intalnire a reprezentat pentru mine o premiera si o experienta pe care mi-ar placea sa o repet.

Cum astazi am primit si rezultatele centralizate ale degustarii, o sa pot deja as fac cateva comentarii personale cu privire la vinurile din concurs, punctajele mele , modul de organizare si rezultatele obtinute.

Incurajator si, de ce nu, surprinzator pentru mine, data fiind compania selecta in care am incercat aceste vinuri, a fost faptul ca la doar doua din probe m-am situat la extremitatile de punctaj, cu alte cuvinte, cel mai departe de mediana la care tinde un degustator. Mai mult, in amble situatii, a fost vorba de vinuri carora eu le-am acordat cel mai mare punctaj, ceea ce ma face sa cred ca gusturile mele au o oarecare logica pe care mi-e insa cu neputinta sa vi-o explic.

Poate la fel de greu mi-ar fi sa va explic si faptul ca au fost vinuri pe care daca le-as fi gustat fara sa le acord note punctual, conform fisei de degustare, le-as fi pus probabil intr-o alta ordine decat cea care a iesit in urma calculelor matematice.

Inainte de a trece la calcule si clasamente, va invit sa aruncati o privire peste vinurile fara de care seara nu ar fi existat oricum.

Categoria 40 – 80 RON:

Categoria 60 – 80 RON:

Categoria 80 – 130 RON:

In lista de mai jos aveti lista completa a vinurilor, punctajele genarale si cele ale subsemnatului (click pentru vizualizare optima).

4 thoughts on “25 de vinuri, o singura seara”

 1. Totusi la o degustare in orb, mai ales daca sunt multe probe de analizat, se face mai degraba o analiza comparativa intr-o oarecare masura. Adica nu judeci vinul in sine, ci mai degraba intr-un context. Ceea ce inseamna ca acelasi vin pozitionat intr-un alt context poate fi punctat semnificativ diferit. Prin urmare clasamentele de acest gen au o utilitate relativa, minora, cred.

  Uite, compara modul in care analizam noi 5 vinuri degustate deschis – cu note de degustare detaliate, in care stai sa analizezi toti parametri calitativi si senzatiile pe care ti le transmite vinul – fata de o degustare in orb cu punctare, unde analizezi mai degraba niste criterii mai abstracte, si dai note.

 2. Mihnea,

  Ai dreptate. Eu sunt sigur ca la o degustare mai atenta ordinea ar fi diferit de rezultatele obtinute acum. Insa pe un numar mare de probe nu prea poti face o degustare comparativa decat in acest stil, adica pe repede inainte. Cu toate astea, mie mi-a placut mult experimentul. Marturisesc ca chiar si dupa cateva minute as fi fost tentat sa modific anumite note. Cu toate astea am preferat insa sa pastrez prima impresie.

  Daca ar fi sa iti dau si un exemplu, ma gandesc doar la Knights Valley de la Beringer, pe care eu l-am punctat destul de putin, dar pe care l-am reincercat la final cand mi-a lasat o mai buna impresie.

 3. Felicitari!

  Ai iesit mai mult decat bine cu rezultatele in degustare 🙂 N-ai avut abateri majore de la medie, oricum nu asta e important – intotdeauna latura subiectiva trebuie sa se manifeste intr-o astfel de analiza, dar ca pozitionare in comparatie cu oameni pe care nu i-ai cunoscut inca (si care sunt degustatori autorizati!) , se pare ca impartasesti in mare masura criteriile de valoare la punctarea acelorasi vinuri. Asta e mare lucru! Vezi ca au meritat investitiile si studiul individual? :)))))

 4. :))

  Multumesc mult Razvane pentru aprecieri. Mie chiar mi s-a parut interesant ca iesirile in decor au fost in cazul unor vinuri care mi-au placut (si le-am dat puncte sa ma tina minte), dar poate a fost si norocul incepatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *